Sunday, 1 January 2017

Throwback 2016

Assalamualaikum and hai guys!!! Dah lama rasenya aku tak berblogging nih. Tetiba rasa urat saraf kat tangan ni gatal je nak update something kat blog and yeah, aku akan update as fast as lightning..haha.
Sempena tahun baru ni...yup dah tahun 2017 ye kawan-kawan..hihi, aku nak throwback la sikit what happen to me in 2016.

Dalam tahun 2016 ni, tahun pertama aku sebagai budak lepas spm.In January, sudah menjadi kebiasaan bagi budak2 lpas spm ni ialah dapatkan lesen kereta. Dengan pantasnya mak aku daftarkan aku kat agen blaja memandu dan aku blaja memandu kat imkeda. Setelah dengar ceramah yang bosan tu, akhirnya aku lulus gak lesen L untuk motor and kete. Okay la kan???hehe. In febuary, aq just lepak2 kat umah...menganggur jap pastu kawan offer keje ganti tempat dia. Aku pun bagaikan mengantuk disorong bantal pon amik la offer dia. Lagipun tempat keje dia tu bukanlah jauh sangat dari rumah aku pun...jalan kaki pun sampai. Jadi aku pun berjogging la dari rumah sampaila tempat keje. Begitu la rutin aku setiap hari lepas tu. In March, just keje macam biase tapi da mula letih da. Ade rase nak berhenti je tapi tangguh la niat tu. Aku target sampai dapat tawaran sambung blaja baru aku berhenti. Aku jugak sambung blaja memandu untuk dapatkan lesen P, tapi tak sempat habiskan jam blaja.Dan aku membilang hari result spm kluar...huhu mmg nervous nak mati yalls.

In April, result spm pon kluar dan result aku biase2 je..3A jee hehe tu pon BM,Sejarah ngan Pendidikan Islam je. Subjek yang aku target A tuh, Alhamdulillah lpas gak. Yang lain cam biase je B,C,D,E ade je dalam result, x cantik sangat ah. Lpastu mohon la dalam upu untuk sambung blaja kat ipta. Aku banyak mohon universiti mcm uitm sbb uni tu ade kos kene mengena ngan aliran aku time form 5. Then selainnya aku mintak politeknik and so on. In May, result upu keluar dan aku gagal dapat tawaran daripada universiti. Hurmm...so sad. Tapi aku dapat tawaran dari politeknik dalam kos yang aku ade minat jugak laa. Akibat kesedihan xdpt uni, aku pon terima laa politeknik seadanya..hehe.
In June, its time to berhenti kerja sbb aq dah dapat tawaran sambung blaja kann. Agak happy sbb x stress lagi ngan keje. And mak aku prepare la barang2 nak pi sambung blaja, Ini first time aku akan duduk jauh ngan family...duduk kat asrama. Rase berdebar pon ade bila dok jauh ngan family nih...hehe saya anak manja awakk haha. Aku masuklah blaja kat politeknik ni pada bulan puasa. Seminggu dapat makan free and sedap2. Lpastu start masuk klass and jumpe kawan2 baru.

In July, Aku meneruskan kehidupan sebagai pelajar poli ni. Amik masa gak la aku nak rapat ngan kawan2 baru ni sbb aku ni agak pemalu orangnya. Dalam kelas aku ni majoriti lelaki dan ade 2 je pempuan...sian gak kat pempuan tu. Lpastu cuti raya, raya pon x meriah sangat dah, cam biase2 je. In August and September, balaja cam biase. Mengenali ape itu quis,tutorial,test and perangai2 lecturer. Mula biase dengan kehidupan kat ipta nih. Kawan2 class pon da rapat mcm adik beradik haha best ade kawan cam diorang. In october, menghadapi final exam. Time tu la baru blaja bersungguh-sungguh dengan classmates. Kitaorang final 4 paper je. Bile dah abis final exam, time untuk balik dah. Agak sedih gak la nk tinggalkan asrama and kawan2. Sebak je terasa..huhu. Sem 1 dah bais yeah!!!

In November, poli hanya bagi cuti 3 minggu je tapi aku hanya dapat seminggu je cuti sebab aku jadi jpkk(jpkk ni urus dak2 asrama). Jadi dalam seminggu tu, aku blaja kete and ujian jpj, tapi gagal...huhu menangis weyh. Lpastu, Seminggu aku kursus dan seminggu lagi aku kene handle dak2 sem 1 yang masuk poli. Memang penat giler time tu. Tapi banyak gak la pengalaman baru yang aku dapat. Best jugak actually. Lpastu handle budak2 senior lak yang dapat masuk asrama. Tu xde ape sangat la, biase2 je dan aku jadi ketua aras asrama. Ketua aras tingkat 3 jela. Blok asrama tu paling jauhla ngan cafeteria ngan surau. Jadi agak terpinggir jugak blok aku ni hehe. Seram sikitla rase.Lagipon banyak je cerita2 aku dengar dari kawan2 aku. Aku just kuatkan diri and so far xde ape2 laa hehe.

In December, mula kehidupan sebagai budak sem 2. Tak happy sangatla sbb majoriti classmates duk luar. Jadi tiap2 hari aku rindukan dorang, jumpa pon kejap jer tu pon kat klass. Agak terseksa jiwa batin ku ini huhuhu. Aku jugak bergiat aktif la sebagai jpkk(jawatankuasa kolej kediaman). Boleh arah2 budak da skang nih, rase berkuasa giler. Sekarang kitaorang kene pikirkan program nak dijalankan untuk sem nih...sape2 ade idea tak??tolongla please hehe. Aku juga jadi prs (pembimbing rakan siswa). Aku jadi naib bendahari pulak tu, mmg lari la daripada minat aku tp kita try jelah hehe. Itu pon kitaorang kene pikir program untuk sem ni. Mmg pening la kepala aku nak pikirkan bende tu. Study pulak cam biasa je. Kadang2 aku ketinggalan tapi nasib ade kawan boleh ajarkan balik. Takdelah aku hilang ilmu2 yang lecturer kasi. And skrang tengah cuti tapi assignmnet banyak gak. Harap2 aku rajinla nak buat hehe.

Itulah serba sikit apa yang berlaku kat aku sepanjang 2016 ni. Mmg tak kene la sbb skang da 2017 tapi aku nak citerkan jugak ape yang aku alami sepanjang 2016. Banyak memori yang aku tinggalkan pada 2016 nih. Thanks 2016 kerana berikan aku banyak memori yang manis!!hehe cam budak2 je ayat aku ni


Jadi guys, SELAMAT TAHUN BARU 2017!! Harap korang jadi lebih baik tahu ni kay dan beri banyak lagi memori manis tahun ni!!

Wednesday, 8 June 2016

My family ;)

Assalamualaikum dan hai guys!!

Pejam celik pejam celik dah 3 hari kita semua berpuasa....hurmm macam kejap je aku rase sekarang nie. So far not bad laa cuma aku rase penat dan x bertenaga jee hahaha. Tula duk kat umah bukan wat apa pun just duduk...baring...duduk...baring sebab tu la jadi lembik macam lintah sekarang ni haha ;)

Jadi daripada aku duduk and baring jee, aku cergas2kan badan ku yang montel nie untuk update blog ni hahaha bagi otak berfikir sikit so takdelah rase lemah bagai semua. Harini aku rase macam nak cerita sikit pasal family aku.

Aku lahir tahun 1998 mase umur mak aku 45 tahun and umur ayah aku 55 tahun kot rasenya.Mak aku orang Beranang dan ayah aku orang mantin. Memang rare laa sbb jarang orang yang “ade usia” ni mempunyai anak. Tapi aku bersyukur ade mak and abah  sbb diorang besarkan aku dengan penuh kasih sayang dan sempurna. Namun, bahagia aku x lama guys, ayah aku meninggal dunia mase umur aku 3 tahun. Aku x rase ape2 mase tu mungkin sbb aku masih kecik tapi aku tahu time tu ayah aku xde. Effectnya sekarang laa, aku rase x sempat nak kenal ayah aku macam mana orangnya just gambar dia jee aku simpan wat kenangan. Lepastu, mak aku pikul tanggungjawab membesarkan aku dengan sempurnanya.berbekalkan duit pencen ayah, mak aku dapat sara hidup aku sampaila sekarang. Takde yang kurang, aku dapat pendidikan yang sempurna and dah habis spm sampai tunggu nak masuk ipt la ni. That’s why i very love my mum so much!!

Tapi bukan aku sorang je anak mak ngan abah aku, aku ade 5 adik beradik. # lelaki and 2 perempuan. Nombor 1 ngan 2 adalah abang aku, no 3 ngan 4 adalah akak aku and aku la anak lelaki bongsu hehe. Abang2 and kakak2 aku suma lagi tua daripada aku. Beza umur ngan adik beradik yg no 4 pun 13 tahun. Tuanya diorang hihi. Mase kecik2 dulu aku happy je ngan diorang sb  yela selalu dimanjakan hehe. Cuma aku x rapat ngan abang sulung aku sbb jarang ade kat umah ngan kakak aku yang tua sbb dia tu lain sikitla perangai asyik nak marah aku jee. Aku paling rapat ngan kakak aku yang muda sbb selalu spend time together ngan aku dan abng aku yang muda sbb selalu je belikan mainan yang best2 untuk aku mase kecik dulu. Yup that’s my family guys!! i love the so much!! Tapi guys, aku diuji dengan ujian yang sangat besar dalam hidup aku. Abang sulung aku meninggal dunia tahun 2008, abang aku yang muda meninggal pada tahun 2012 dan kakak aku yang muda meninggal pada tahun 2013. Fuhh amat besar ujian tu guys. aku rase sedih sangat time tu especially time kakak aku yang muda meninggal dunia rase mcm x boleh nak teruskan, aku sayang giler ngan akak aku tu tapi aku kene redha.Yang mati x boleh nak hidup balik,Yang hidup kene teruskan kehidupan. Okay aku rase cukupla pasal family aku guys!!
Belanja pemandangan matahari terbenam tapi sorry kemah halang
Okay, bye, I love you!!

p/s: Kalau korang suka aku punya post, kome la yup. Komen anda sangat kami hargai hehehe kalo nak borak2 ke pon boleh gak sbb wat masa sekarang aku memang free just hangout je aku kat google+




Sunday, 5 June 2016

Barang2 Yang Perlu Dibawa Ke Asrama....Maybe (0_0)

Assalamualaikum and apa khabar semua??? 
Aku harap harap korang sihat2 belaka la harini ya!! 
Hihihi intro aku masih ku rasa kan hambar giler nakharom -__-

Harini memang hari yang memenatkan aku guys!! Start daripada tengah hari tadi kakak and mak aku sungguh2 betul nak beli semua barang persiapan aku nak masuk asrama nanti.
Ianya bagus tapi aku rasa malas sangat sebab ade 1 minggu lagi sebelum aku kene sambung blaja kat port dickson. Tapi apakan daya, aku turutkan jela kehendak kakak ngan mak aku tu.

BTW, bagi budak macam aku yang x pernah tinggal kat asrama, mesti ter tanya2kan apa laa bende nak bawak bile masuk asrama???hahaha...separuh jakun aku dok mikirkan hal ini.  Jadi,motif aku harini aku nak dedahkan kat korang apa yang perlu dibawa ke asrama nanti. 

Setelah aku siasat, kupas dan buat kesimpulan, aku dapatlaa idea apa nak di bawa ke asrama nanti...hahaha. Pagi2 buta aku dok siapkan list barang2 yang aku rasa perlu aku beli dan prerpare bila masuk asrama nanti . Jadi aku harap list2 ni berguna untuk budak2 yang nak pergi masuk asrama sekolah ker kolej kediaman uni ke kamsis poli ker. Ini dia listnya:-

BARANG2 YANG PERLU DIBAWA

PAKAIAN
1.       BAJU KEMEJA PUTIH LENGAN PANGJANG  (beli yang slim fit..baru segak)
2.       SLUAR SLACK HITAM 
3.       BAJU BERKOLAR ( time ni la nak bergaya ala2 farid kamil dlm lagenda anak setan)
4.       SLUAR TRACKSUIT ( untuk bersukan dan berjimba bersama rakan2 tauldan yaa..hihi)
5.       SLUAR JEANS 
6.       BAJU MELAYU (nak pi solat kat surau takkan nak pakai pagoda lakk!! seksi you..)
7.       T SHIRT ( pakaian harian bro...takkan nak telanjang dalam bilik)
8.       KOPIAH 
9.       TOPI 
10.   SELIPAR 
11.   SELIPAR JAMBAN 
12.   BOXER ( ini penting!!! bagi kaum adam)
13.   KASUT KULIT ( kalau ade majlis2 rasmi kene la pakai..baru smart)
14.   KASUT NK PI CLASS 
15.   KASUT SUKAN
16.   BAJU JALAN2(bersiar-siar)
17.   STOKING 
18.   BAJU DALAM
19.   BAJU SUKAN 

PENJAGAAN DIRI
1.       PENCUCI MUKA 
2.       SABUN MANDI
3.       UBAT GIGI 
4.       BERUS GIGI 
5.       SHAMPU RAMBUT
6.       PELEMBAP RAMBUT
7.       DEODORANT  
8.       MINYAK WANGI
9.       KRIM RAMBUT
10.   PENGETIP KUKU
11.   COTTON BUDS
12.   SIKAT RAMBUT
13.   TUALA 
14.   BAKUL KECIL
15.   PENCUKUR
16.   KRIM PENCUKUR
17.   PENYEGAR MULUT


DOBI
1.       HANGER
2.       HANGER KECIL
3.       PENYEPIT BAJUSABUN BASUH BAJU
4.       BALDI
5.       GAYUNG
6.       BERUS
7.       BAKUL BAJU KOTOR
8.       SETERIKA

ALAT TULIS
1.       PENSEL BOX BESAR
2.        PEN BIRU
3.        PEN HITAM
4.        PEN MERAH
5.       PEMBARIS PANGJANG
6.       KALKULATOR
7.       STAPLER
8.       UBAT STEPLER
9.       GUNTING
10.   SELOTIP
11.   LIQUID PEN
12.   HIGHLITHER
13.   FAIL
14.   GAM
15.   KLIP KERTAS
16.   PENEBUK KERTAS
17.   THUMBTACK
18.   PENSIL 2B
19.   BEG NAK PI CLASS


BILIK
1.        SELIMUT
2.        KAIN CADAR
3.        BANTAL
4.        SARUNG BANTAL 
6.       LANGSIR
7.       BAKUL SAMPAH
8.       PENYAPU DAN PENYODOK
9.       PEWANGI BILIK
10.   JAM
11.   KELENDAR
12.   UBAT NYAMUK
13.   KAIN BURUK
14.   PENGELAP TINGKAP
15.   MOP
16.   SEJADAH
17.   UBAT LIPAS
18.   BULU AYAM

MAKANAN
1.       BISKUT
2.       KURMA
3.       AIR MINERAL BESAR
4.       PINGGAN
5.       MANGKUK
6.       GLASS
7.       JUG
8.       SUDU
9.       GARFU
10.   BOTOL AIR
11.   THERMOS

UBATAN
1.       PANADOL2
2.       ENO HALIA
3.       MINYAK ANGIN
4.       MINYAK GAMAT
5.       EYEMO
6.       PLASTER

GADJET
1.       PHONE
2.       CHARGER
3.       EARPHONE
4.       INTERNET
5.       PENDRIVE


inilah list2nya barang2 aku nak bawak nanti mase nak masuk asrama. Aku harap sedikit sebanyak dapatla bantu korang nanti.

Dan sebentar tadi dah umumkan esok....ESOK IALAH PUASA  kawam2!!! yeah!! Time ni la kita perlu perbanyakkan ibadah kita yup. Dan arghhh aku xtau la ape nasib aku masuk blaja time2 puasa...dahla orientasi seminggu!! ape yang senior nak buat mase tu yaa??? Tapi rasa x sabar gak nak jumpa tempat  baru, kawan baru and sebagainya lahhh. Hihihi

Jadi cukupla takat ni untuk harini, da penat, maghrib tadi baru balik shopping. Penat giler barabas. Sakit pala. Sakit Kaki. Sakit belakang. Tapi satu je saya takkan sakit kan....saya x akan sakitkan hati awakkk!!!  CIA CIA CIA CIA!!! Hahahaha.....ko da mula mengarut harris, now pi tido esok  nak bangun sahur.

k. Bye!!!


Saturday, 4 June 2016

Salam Perkenalan Semua!!

Assalamuaikum dan hai semua!!!(kalau ade la yang sudi jengok blog aku ni...hihi). Aku ni masih newbie dalam arena blog2 ni, jadi mmg intro aq hambar la guys. Oleh itu, aku minta maaf awal2 la. Aku harap ada la someone yang boleh ajar aku tentang blog nie sebab aku memang faham langsung ape bende nak dibuat dalam ni. Aku harap sangat-sangat!!!....hihi tetiba nak emosi sangat, pebenda la kau ni harris. Hahahaha :P

Ouh ya!!! Lupa nak perkenalkan diri aku siapa. Okay. Nama aku Harris (cehhh nama ombak rindu sesangat hihi). Aku lahir pada bulan september tahun 1998, dlm kelender cina tahun harimau. Orang kate siapa yang lahir bulan september ni romantik orangnya, tapi tu orang kata lahh, bagi diri aku, aku ni budak biasa jee. And yup aku lahir pada tahun 1998 and tahun harimau aauummm!!! haha. Korang boleh agak kan umur aku berapa?? I hope so lahh. Aku ni anak bongsu daripada 5 adik-beradik. Ya!! anak bongsu yang manja!! haha tapi da besar ni xdela manja2 mcm budak umur 5 tahun okay jangan salah anggap. Aku ni juga ade mak and abah tapi abah pergi ke rahmatullah mase umur aku 3 tahun. Agak sedih guys tapi nak macam mana dah itu takdir yang Allah tetapkan bagi aku. Aku just terima and aku sangat sayang giler kat mak aku sbb dia membesarkan aku sorang2 dengan penuh kasih sayang dan sara aku guna duit pencen ayah sampai sekarang. I love my mom!!! Dah la aku rase mcm panjang sangat intro aku ni. Cukup sampai sini dulu yee guys.

Next, apa motif aku wat blog ni? dahla x celik IT pon teringin nak wat blog. Hahaha. Suka hati aku laa nak wat blog ke ais kacang ke milo tabur kee jangan nak judgemental sangat okay!! Aku nak wat blog ni sama la mcm orang lain, alasan cliche, sbb nak release tention bagai semua. Blog jugak jadi medium aku untuk luahkan perasan sbb sebelum ni cara aku luahkan perasaan just cakap sorang2 dlm bilik jeee. Ya!! memang dah macam orang masuk air da camtu tetapi lepas aku menemui keajaiban blog, aku berusaha nak memilikinya HAHAHAHAHA. Dah mengarut dahla ko ni harris...hihihhi

Jadi sekarang ni aku tengah wat persiapan nak masuk sebuah ipt di Port Dickson. Yeah!! Port Dickson yang terkenal denga keindahan laut dan aktiviti yang yadaa yadaa tuhhh. Hurmm...rase gementar pon ade sbb x pernah duduk berjauhan ngan family tapi nak wat macam mana, kita kene la berkorban untuk mencapai sebuah kejayaan kan???? I hope korang doakan laa aku dapat menghadapi semua cabaran yang akan aku hadap ni yaa!!

so inilah salam perkenalan kita yang pertama!!!....skema kan ayat aku???mcm orangnya hihihi. Assalamualaikum.



hihi...im iron man!!!